Gelderse Opleiding voor Sportmassage
 

 

Algemene Informatie


Mas_been kuitbandage Alpha_1

 

 

Auditing opleidingsinstituut door het NGS
Ons instituut is op 5 januari 2013 "geaudit" door de "auditingcommissie"van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).
.


   
Studiemiddelen
Ter ondersteuning van het theorie gedeelte van de studie sportmassage kan gebruik gemaakt worden van de cd-rom meerkeuzevragen.
Ga hiervoor naar leersportmassage
.


   
Literatuurstudei sportmassage
Neurofysiologische overwegingen als basis voor de massage

Bij pijnlijke hogere spierspanningen, ook wel "physikalische myalgie" genaamd, staat de spier continu onder een hogere spanning.
De spierspoelen zijn verkort en dus niet actief. De peesreceptoren (Golgi) zijn daarentegen sterk gerekt en leiden tot een grotere activiteit van de gammaneuronen in de voorhoorn en daardoor tot remming van de alpha-innervatie (verminderde contractiliteit).
Detoniserende massagehandgrepen genieten bij deze therapie de voorkeur.
   Informatie over het Nederlands Genootschap voor Sportmassage.
Bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) staan circa 23.000 sportmasseurs geregistreerd. Zij zijn in het bezit van het NGS-erkende diploma Sportmassage, het enige dat door de overheid als zodanig wordt erkend. Ongeveer eenderde van de sportmasseurs is aangesloten bij het NGS.

   
De sportmasseur en blessurepreventie
port is het laatste decennium een vast onderdeel geworden van de huidige maatschappij. Het aantal sportbeoefenaren neemt steeds toe en sport wordt steeds meer gepropageerd om langer fit en gezond te blijven. Van de andere kant zien we sport als een breder geheel. Sport, niet alleen om te bewegen en te recreƫren maar ook om prestaties neer te zetten.
.
   
Taak en functie van de sportmasseur
De sportmasseur maakt onderdeel uit van de totale sportgezondheidszorg. Deze wordt uiteraard in de eerste plaats gevormd door de reguliere gezondheidszorg. Maar daarnaast is er een aantal specifieke voorzieningen in de sportgezondheidszorg waarbinnen de sportmasseur kan worden ingeschakeld. Zo hebben organisaties als de KNVB en de Nederlandse Sport Federatie een eigen medische dienst.
   

Sportmassage in de lichaamsverzorging
Het is een duidelijke zaak. De geruisloze integratie van de diverse lichaamsverzorgende beroepen, welke o.a. worden aangeboden via de beauty-centra vinden ook op kleinere schaal steeds meer plaats.
Sportmassage en voetverzorging, sauna en sportmassage, schoonheidsbehandelingen en lichaams- c.q. sportmassage zijn vaker terug te vinden in brochures en advertenties, waarin deze gecombineerde diensten aan het publiek worden aangeboden.

   


Specifieke aandoeningen m.b.t. de lage rug
Het merendeel van de bevolking heeft wel eens rugklachten. Meestal gaat dit vanzelf over binnen enkele dagen tot een aantal weken. Boven de dertig jaar is er bovendien sprake van een geleidelijke degeneratie, waardoor de belastbaarheid van de wervelkolom afneemt. Ook arthrose van de wervelkolom, ook wel spondylarthrose genoemd, kan in de loop van de jaren optreden en rugklachten geven.