Gelderse Opleiding voor Sportmassage
 

 

Herstel van blessures

     
  Blessurekaart herstel na een knieverstuiking
Het stellen van een juiste diagnose bij knieblessures is zeer belangrijk maar ook zeer moeilijk. Raadpleeg bij knieblessures altijd een arts. Om te voorkomen dat de blessure wordt onderschat en daardoor verergert, zijn controles door een deskundige noodzakelijk voordat de speler weer aan trainingen deelneemt. Knieblessures kunnen verraderlijk zijn.

       Blessurekaart herstel na een liesblessure
Wanneer u een liesblessure heeft opgelopen, kunt u zelf zorgen voor een spoedige en verantwoorde sporthervatting. Deze kaart bevat huiswerkoefeningen, die de spierkracht in de liesstreek verbeteren en zo het herstel van uw blessure bespoedigen. U kunt de aangegeven oefeningen thuis uitvoeren, waarbij u in sommige gevallen gebruik zult moeten maken van eenvoudige hulpmiddelen.

     
  Blessurekaart herstel na een enkelblessure
Op deze kaart wordt uitgegaan van een doorsnee enkelverstuiking. Daarbij is de buitenste enkelband of het enkelkapsel voor een deel ingescheurd. Afhankelijk van de ernst van de blessure dienen aanvang en opbouw van het herstelprogramma aangepast te worden. Bespreek dit vooraf met uw behandelend(sport)arts/(sport)fysiotherapeut /sportmasseur.

     
  Blessurekaart herstel na een rugblessure
Op deze kaart wordt uitgegaan van een blokkade of verwringing van het SI-gewricht. Dat wil zeggen: verminderde beweeglijkheid tussen heiligbeen en darmbeen, met als gevolg lage rugpijn (meestal optredend aan één zijde, tot half over de bil). Andere klachten kunnen zijn: veel pijn bij lang liggen of zitten, scherpe pijn in de onderbuik of lies en een diffuse pijnuitstraling, bijvoorbeeld naar het dijbeen en/of de buitenkant van de enkel.

     
  Blessurekaart herstel na een schouderblessure
Op deze kaart wordt uitgegaan van een doorsnee schouderpeesontsteking (dat wil zeggen: pijn bij aanvang van de sportbeoefening, die verdwijnt na de warming-up en die weer opkomt na afloop van sportbeoefening). Afhankelijk van de ernst van de blessure dienen aanvang en opbouw van het herstelprogramma aangepast te worden. Bespreek dit vooraf met uw behandelend (sport)arts/ (sport)fysiotherapeut/sportmasseur.

     

  Blessurekaart herstel na een kuitblessure
Wanneer u een achillespeesontsteking of een zweepslag heeft opgelopen, kunt u zelf zorgen voor een spoedige en verantwoorde sporthervatting. Deze kaart bevat huiswerkoefeningen, die de spierkracht van de kuit en het coördinatievermogen van de enkel bewerkstelligen en zo het herstel van uw blessure bespoedigen. U kunt de aangegeven oefeningen thuis uitvoeren, waarbij u in sommige gevallen gebruik zult moeten maken van eenvoudige hulpmiddelen.

     

  Springersknie
De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen,
zoals explosief strekken van de knie (b.v. bij het springen) kunnen er peesvezeltjes kapot gaan.
Er ontstaat een ontstekingsreactie met als gevolg zwelling en pijn.
Er is vooral pijn aan de onderpunt van de knieschijf, waar de kniepees vastzit aan het bot
.

     
  Herstel na een blessure
Het oefenprogramma is geschikt voor terugkeer in de sport van spelers na acute blessures. Bij een chronische blessure is eveneens begeleiding gewenst. De invulling van het oefenprogramma verschilt per blessure en per persoon.
     
  Manueel onderzoek
Basis voor manueel  onderzoek vormt het regulier geneeskundig protocol: anamnese, inspectie, palpatie,   funktieonderzoek, spierweerstandstesten en   eventueel aanvullende diagnostiek.
Bij het funktieonderzoek evenwel vindt duidelijke uitbreiding van dit onderzoek plaat
s.