Gelderse Opleiding voor Sportmassage
 

 

Welkom bij de vakinformatie van de GOS

Informatie over
:

 
 

Oefentherapie
Gedurende de contractie verandert de kracht die de spier levert voortdurend. Iedere gewrichtsfunctie heeft in vergelijking met een ander gewricht zijn specifiek krachtsverloop. Deze verschillen hebben zowel mechanische als fysiologische oorzaken.Trainingsfysiologisch gezien kan men de afzonderlijke spier niet als ’n eenheid beschouwen.


       Blessureherstel
Musculaire Energie Techniek (MET) is een naam voor een variatie aan technieken dat fibreuze adhesies strekt, rekt of losmaakt.
Aan de basis van deze techniek staat de spier in relatie tot zijn antagonist. Als een spier aanspant, dan geeft dit een reciproque inhibitie van de antagonist. Als de spanning in een spier groter wordt, houdt dit in dat de antagonist meer ontspant. Dit houdt in wanneer een spier door b.v. krachttraining maximaal verkort, de antagonist inhibiteert (ontspant), doch daarbij ook gerekt wordt. Indien op deze manier gerekt wordt, gebeurt dit functioneel. Het CZS speelt hierbij een belangrijke rol. De informatie wordt verkregen uit de proprioceptoren.


      

Literatuurstudie Sportmassage
In de cursus sportmassage is de theorie sportmassage veelal nog gebaseerd op theorieën en onderzoeken van Hoffa, Kirchberg, e.a. De praktijk sportmassage ontleent veel van zijn handgrepen aan Hoffa/Storck. De laatste decennia heeft het onderzoek zich veel toegespitst op de veranderingen in de spier - triggerpunten, tenderpunten en myofasciale aandoeningen - en de invloed van de massage bij genoemde aandoeningen.

     

  Tenderpoints
Aetiologisch en pathogeen is de aandoening nog niet geheel duidelijk. Onder het begrip worden ook pijnlijke aandoeningen samen gevat, die histologisch al eerder anders beschreven (verklaard) zijn. Aangedaan is het spier-, vet, zenuw- en bindweefsel.


     
  Tendomyose
De spiertonus hangt af van een uitgebalanceerde correlatie tussen de (dilato)receptoren van de spierspoel en de tensoreceptoren van de Golgi-peesreceptoren, die een spanningsmeter vormen. Deze correlatie garandeert de fijnafstemming van de spiervezels in het fysiologische spel in de spier.       Myogelosen/triggerpoints
Een triggerpunt is een zeer drukgevoelig gebied in een spier met een doorsnede van ca ½ - 1 cm, dikwijls gelosen, dat bij palpatie zeer drukgevoelig is. Hierbij heeft zich tevens een actieve irritatiezone gevormd (referred pain), met een lagere pijndrempel, dat bij palpatie een lokale of uitstralende pijn geeft en veelal een afweer reactie teweeg brengt.


     
  NMT- Neuromusculaire Technique (Diepe massage techniek)
Wanneer men deze techniek uitvoert, is het belangrijk om de stofwisseling van de spier te stimuleren (spier "opwarmen"). Vervolgens palpeert men de spier en zoekt het pijnlijke gebied op. In dit gebied treft men in de meeste gevallen enkele punten aan die enorm pijnlijk zijn [Tender (trigger)punt ].Men geeft op dit punt met de duim of vingers (elleboog is op bepaalde plaatsen zelfs gewenst) gedurende 90 seconden een zo groot mogelijke druk. De druk moet wel binnen de pijngrens blijven.
     


  Neuromusculaire techniek (NMT) voor de WK
In dit artikel wordt de Europese versie van de van de NMT beschreven, zoals deze door Stanley Lief gedeeltelijk op basis van de massage van de Ayur Veda ontwikkeld is. Inzake  het begrip NMT is het belangrijk om te weten dat Jiri en Vaclav Dvorak het begrip NMT gebruiken om door middel van diverse isometrische contracties de spierspanning te verminderen.


       Spierkater
Spierpijn kan onder andere ontstaan door overbelasting van het spier- en peesweefsel na een periode van langere inactiviteit b.v. bij sportwedstrijden of door ongewone spierarbeid waarbij excentrische spierbewegingen een belangrijke rol spelen.
De betrokken spieren zijn stijf, hard en gezwollen en bij druk en beweging pijnlijk. De pijn begint op zijn vroegst enkele uren na bovengenoemde spierarbeid en kan enkele dagen duren.


     
  Tenderpoints
Dat er wetenschappelijk relatief weinig interesse bestaat voor tenderpoints ook wel het fibromyalgie-syndroom genoemd, vloeit vooral voort uit het feit dat dit ziektebeeld (nog) geen evidente diagnosemiddelen kent. Vaak wordt dit dan ook afgedaan als "psychogeen reuma". Hierbij wordt weer eens de uitspraak van William Osler onderstreept:"The greater the ignorance, the greater the dogmatism".     
  Hoe herken je shin-splints?
Een bij triatleten veel voorkomende blessure is de scheenbeenirritatie of "shin-splints"of tibiale stress syndroom. De klachten worden veroorzaakt door een overbelasting van de buigers van voet en tenen, welke tevens een belangrijke rol spelen bij het balanceren van het lichaam op de voeten. Het gevolg van de overbelasting is pijn aan de binnenzijde van het onderbeen op de achterrand van het scheenbeen. Het geblesseerde gebied kan zich uitstrekken over het onderste 2/3 deel van het scheenbeen.     
  Als je "rug op slot zit"
Bijna iedereen moet ooit wel eens door een periode van rugpijn heen. Dan lijkt het leven ineens puur lijden. Je bent tot niets in staat, voelt je invalide, maak je grote zorgen over de gezondheid. Daar komen frustratie en woede bij. Zelfs als de dokter geen duidelijke oorzaak kan vinden

     
 

Hielspoorsyndroom
Een stekende pijn onder het hielbeen wordt veroorzaakt door een ontsteking of een gedeeltelijk of totaal door­scheuren van de fascia plantaris die onder in de voet loopt. Het is een veel voorkomende oorzaak van hielpijn bij hardlopers. De pijn kan plotseling optreden bij de training wanneer de band scheurt, maar kan ook geleidelijk in de loop van vele dagen ontstaan. Gewoonlijk is er enige zwelling.

     
 

Medical Taping Concept (kinesiologie)
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

     
 

Fuctionele massage
Deze techniek uitgevoerd op de weke delen is ontwikkeld door therapeuten die zich met de manuele therapie bezig hielden t.w. 0. Evjenth en zijn medewerkers. Zij houdt zich bezig met mobilisatie van de gewrichten en het rekken van spieren, soms ook met de dwarse frictie.


       Het Sacro-Iliacale gewricht (S/I gewricht)
Het overbrengen van krachten tussen romp en benen is voor het eerst in de jaren '90 genoemd. Het bekken bevindt zich op een belangrijk "kruispunt" voor het doorgeleiden van krachten. Om deze krachten goed over te brengen moeten de sacro-iliacale gewrichten (SIG) stabiel zijn, dat wil zeggen er mogen bij belasting niet te grote verschuivingen optreden.
.  Spataderen
Spataderen zijn vaak erfelijk.
Door aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Doordat de mens rechtop staat komt onder invloed van de zwaartekracht vooral veel druk te staan op de wanden van de aderen in de (onder)benen.